Basınçlı Hava İhtiyacının Belirlenmesi

Basınçlı hava kullanımında, karar verilmesi gereken üç ana parametre vardır, bunlar:


Basınçlı hava kapasitesi 
Basınçlı hava kalitesi
Sistemin ihtiyaç duyduğu basınç değeri

Bu makalede gerekli basınçlı hava kapasitesinin belirlenmesi ele alınacaktır.

Basınçlı havayla ilişikli tüm kullanıcıların ilk yapacağı işlem, gerekli basınçlı hava miktarının belirlenmesi olmalıdır. Doğru bir hesaplama, sadece kompresör kapasitesinin seçilmesini sağlamaz, aynı zamanda hangi tip kompresörün kullanılması gerektiğini de belirler. 

Günümüzde kompresör kapasiteleri, akış debisi veya serbest hava verimi olarak ifade edilmektedir. Yani, kompresör kataloglarında belirtilen ve m3/dk, m3/saat veya lt/sn birimiyle ifade edilen akış miktarı; bu değere karşılık gelen çalışma basıncında, kompresörün sağlayabileceği akış debisidir.

Basınç yükseldikçe; kompresörün yenmesi gereken direnç artacağından, aynı güçte elektrik motoru kullanılabilmesi için, daha az basınçlı hava üretilir, yani debi azalır.

Kompresörlerde üretilen basınçlı hava debisinin ölçüm metotları, farklı bir makalede ele alınacaktır.

Basınçlı hava kapasitesini belirlerken; kullanılan makinaları iki gruba ayırmak ve çalışma metoduna göre hesap yapmak doğru bir yaklaşım olacaktır, bunlar

Otomatik çalışan makinalar (Otomatik tüketici cihazlar)

Bu tip makinalar, basınçlı havayı devamlı olarak kullanırlar. Kullanım şekli devamlı olarak aynı kapasitede olacağı gibi; artan-azalan veya zaman zaman duran bir eğilimde olabilir. 

Otomatik çalışan makinalarda ( örneğin; tekstil makinaları ) yukarıda belirtilen farklı çalışma rejimleri olsa dahi, maksimum çalışma sırasında ihtiyaç duydukları basınçlı hava miktarı; bizim referans alacağımız kapasite olacaktır. Makine adetiyle çarpılarak toplam gerekli basınçlı hava kapasitesi belirlenebilir, fakat göz önüne alınması gereken ek faktörler vardır. Bunlar arasında, gelecekte yapılacak kapasite arttırımı, basınçlı hava tesisatında olabilecek muhtemel kaçaklar, hava tankı, kurutucu ve filtrelerdeki basınç düşümleri göz önüne alınmalıdır.

Kompresöre yardımcı ve basınçlı hava kalitesini sağlamak için kullanılan bu ekipmanların basınç düşümleri ne kadar hassas hesaplanırsa; gerekli basınçlı hava kapasitesi o kadar doğru hesaplanır. Neden basınç düşümleri kapasiteyi ilgilendiriyor diye düşünürsek; unutmayalım ki ; Basıncı oluşturan hava miktarı, yani kapasitesidir.

2-İkinci ana grup makinalar; otomatik olmayıp, personeller tarafından zaman zaman, gerekli noktalarda kullanılan makinalardır ( genel tüketici cihazlar). Örneğin; sprey boya tabancası, matkap gibi. Farklı üretim tesisi ve fabrikalarda, çok çeşitli genel kullanıcı cihazlara rastlamak mümkündür.

Yukarıda belirtilen iki ana grup makinalar için, sayısal değerler verilerek yapılan, örnek bir hesaplama aşağıda verilmiştir.


Copyright ©
2024 Sarmak Makina Kompresör Pompa San. ve Tic. A.Ş.

Copyright © 2024 Sarmak Makina Kompresör Pompa San. ve Tic. A.Ş.